Zespół Szkół Nr 1 w Miechowie realizuje wspólnie z Uniwersytetem Rolniczym w Krakowie projekt “Małopolska Chmura Edukacyjna”. 21 marca 2025 roku uczniowie klasy 1 HS Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz Technik Handlowiec, wraz z wychowawcą Aleksandrą Markiewicz i panią Małgorzatą Urbańską, uczestniczyli w Dniu Otwartym na Wydziale Technologii Żywności.
Uczniowie wysłuchali wykładu dr hab. inż. Jacka Słupskiego pt. „Grzyby leśne – smaczne i groźne”, a następnie zwiedzili Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności. Mogli tam zobaczyć nowoczesne laboratoria i pracownie technologiczne, m.in. gastronomiczną, piekarsko-ciastkarską, minibrowar oraz laboratorium sensoryczne. Zapoznali się także z zaawansowanymi urządzeniami wykorzystywanymi w przemyśle spożywczym.
W Katedrze Węglowodanów dr inż. Marek Kruczek oprowadził młodzież po laboratoriach i specjalistycznej sali wypiekowej. Szczególne zainteresowanie wzbudziło urządzenie Volscan Profiler, służące do analizy objętości pieczywa, a także chromatograf gazowy, spektrofotometr oraz nowoczesne piece do wypieku.
Dzięki współpracy naszej szkoły z Uniwersytetem Rolniczym w Krakowie uczniowie mają wyjątkową możliwość poznania nowoczesnych technologii i osiągnięć naukowych w branży spożywczej. Spotkania z ekspertami, dostęp do profesjonalnego sprzętu i zwiedzanie laboratoriów poszerzają ich horyzonty oraz motywują do dalszej nauki. Takie doświadczenia pomagają młodzieży świadomie kształtować swoją przyszłą ścieżkę zawodową.
Autor: Aleksandra Markiewicz











