MASZ ZAWÓD, MASZ PRACĘ, MASZ PIENIĄDZE !
POMOGLIŚMY ZDOBYĆ CIEKAWY ZAWÓD
JUŻ WIELU UCZNIOM
PRZYJDŹ – POMOŻEMY I TOBIE!
NASZ ABSOLWENT
posiada maturę i tytuł technika,
to dobrze wykształcony fachowiec, przygotowany do dalszej nauki, umiejący
znaleźć się na rynku pracy w kraju i zagranicą.
Dyplom potwierdzający kwalifikację w zawodzie uznawany jest we wszystkich
krajach Unii Europejskiej.
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Jeżeli jesteś osobą przedsiębiorczą i w przyszłości chcesz pracować w branży usługowo-gastronomicznej – ten zawód jest dla Ciebie !
Kształcenie w szkole odbywa się w ramach dwóch kwalifikacji:
- Sporządzanie potraw i napojów – Uczniowie nabywają wiedzę niezbędną do prawidłowego przechowywania żywności, stosują receptury gastronomiczne, sporządzają potrawy i napoje, używają odpowiedniego sprzętu podczas procesu produkcji gastronomicznej, dobierają zastawę stołową do ekspedycji potraw i napojów, dekorują i wydają sporządzone posiłki.
- Organizacja żywienia i usług gastronomicznych – Uczniowie układają jadłospisy, obliczają wartość energetyczną i odżywczą posiłków, oceniają wpływ składników pokarmowych na funkcjonowanie organizmu człowieka. Opracowują karty menu, sporządzają kalkulację cenową potraw. Przygotowują ofertę usług gastronomicznych, prowadzą ich promocję i sprzedaż oraz rozliczenie.
{gallery}2015/zawody/gastronom{/gallery}
-
Po ukończeniu szkoły możesz podejmować pracę w we wszystkich rodzajach podmiotów gospodarczych zajmujących się działalnością gastronomiczną:
- hotelach,
- restauracjach,
- pubach,
- kawiarniach,
- snack- barach,
- pensjonatach, domach wczasowych,
- szpitalach, sanatoriach,
- przedszkolach itd.
Technik żywienia i usług gastronomicznych przygotowany będzie również do prowadzenia własnej firmy np. restauracji czy firmy cateringowej.