Nasi uczniowie z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych –Tomek Kawiorski i Małgosia Lis wzięli udział w III Międzynarodowym Konkursie Kulinarnym “Smak Gościnności 2017”, który odbył się w Małopolskiej Szkole Gościnności w Myślenicach. Tematem przewodnim konkursu była jagnięcina podhalańska – a więc nie lada wyzwanie.
W konkursie brało udział 14 zespołów w tym zespoły zagraniczne min. z Włoch, Francji, Węgier, Ukrainy i Rumunii i mimo bardzo dużej konkurencji Małgosia i Tomek zdobyli 5 miejsce na 14 drużyn, co uważamy za wielki sukces na tak prestiżowym konkursie. Tomek i Małgosia wykonali przystawkę na zimno: sałatka z jagnięciną i cytrusowym dressingiem oraz danie zasadnicze: duszona jagnięcina z charsznicką kapustą podawana z ragout warzywnym.
Wrócili trochę zmęczeni po całodziennych zmaganiach w kuchni ale za to z mnóstwem nowych doświadczeń, nowych międzynarodowych znajomych i ogromną ilością pozytywnej energii, która da im motywację do dalszego działania.
Uczniów do konkursu przygotowała p. Lucyna Kubik.
Gratulujemy.
{gallery}2017/konkursjagniecina{/gallery}