3

 

Zajmuje się opracowywaniem nowych produktów żywnościowych i technologii. Organizuje i nadzoruje proces produkcji produktów żywnościowych na powierzonym mu odcinku produkcji.

Technik Technologii Żywności

 

Może zajmować się również świadczeniem pomocy technicznej związanej z badaniami w zakresie nowoczesnych technik i technologii oraz opracowywaniem nowych asortymentów produktów żywnościowych.

 

 

3

 

 

Przedmioty zawodowe
podstawy działalności przedsiębiorstwa spożywczego, maszyny i urządzenia stosowane w przemyśle spożywczym, procesy technologiczne w przetwórstwie spożywczym, technologia przetwórstwa spożywczego, analiza żywności w przetwórstwie spożywczym, technologia przetwórstwa mleczarskiego, podstawy przedsiębiorczości

 

 

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik technologii żywności powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

 

  • wytwarzania produktów spożywczych,

  • obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych do produkcji wyrobów spożywczych,

  • organizowania i nadzorowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym,

  • kontrolowania pracy maszyn stosowanych w przetwórstwie żywności.

 

 

 

 

2