– Pod takim hasłem w naszej szkole odbyła się tegoroczna edycja konkursu gastronomicznego.
Uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych (specjalizacja dietetyka i żywność ekologiczna) wzięli udział w konkursie, którego celem jest propagowanie tradycji świątecznej oraz pokaz umiejętności kulinarnych młodzieży.
Do konkursu przystąpiły 4 dwuosobowe zespoły – do aranżacji wystroju stołu wigilijnego oraz 4 dwuosobowe zespoły do przyrządzania potraw wigilijnych. Uczniowie przygotowali:
- Barszcz czerwony czysty oraz pierogi z kapustą i grzybami
- Piernik świąteczny i zupę grzybową z suszonych borowików z kluseczkami
- Krokiety z pieczarkami, serem żółtym oraz zupę grzybową na zakwasie
- Kluski z makiem i bakaliami
Ze względu na bardzo wyrównany poziom i duże zaangażowanie uczniów jury przyznało I miejsce w kategorii:
potrawa wigilijna – uczennicom klasy 1S: Gabrieli Paleczek i Gabrieli Młyńskiej za przygotowanie krokietów z pieczarkami, serem żółtym i zupy grzybowej na zakwasie
dekoracja stołu – uczennicom klasy 1S: Amelii Olczyk i Martynie Jaworskiej
Pozostałym uczniom komisja przyznała wyróżnienia.
Nagrody i dyplomy wręczyła Pani Dyrektor Marzena Samborska.
Konkurs przygotowały: p.Teresa Mucha oraz p. Joanna Gajda.
Wszystkim uczestnikom jeszcze raz gratulujemy!!!