– Pod takim hasłem w naszej szkole odbyła się tegoroczna edycja konkursu gastronomicznego.

321397044 854000625814471 4658204761805986013 n

Uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych (specjalizacja dietetyka i żywność ekologiczna) wzięli udział w konkursie, którego celem jest propagowanie tradycji świątecznej oraz pokaz umiejętności kulinarnych młodzieży.

Do konkursu przystąpiły 4 dwuosobowe zespoły – do aranżacji wystroju stołu wigilijnego oraz 4 dwuosobowe zespoły do przyrządzania potraw wigilijnych. Uczniowie przygotowali:

  • Barszcz czerwony czysty oraz pierogi z kapustą i grzybami
  • Piernik świąteczny i zupę grzybową z suszonych borowików z kluseczkami
  • Krokiety z pieczarkami, serem żółtym oraz zupę grzybową na zakwasie
  • Kluski z makiem i bakaliami

Ze względu na bardzo wyrównany poziom i duże zaangażowanie uczniów jury przyznało I miejsce w kategorii:

potrawa wigilijna – uczennicom klasy 1S: Gabrieli Paleczek i Gabrieli Młyńskiej za przygotowanie krokietów z pieczarkami, serem żółtym i zupy grzybowej na zakwasie

dekoracja stołu – uczennicom klasy 1S: Amelii Olczyk i Martynie Jaworskiej

Pozostałym uczniom komisja przyznała wyróżnienia.


Nagrody i dyplomy wręczyła Pani Dyrektor Marzena Samborska.
Konkurs przygotowały: p.Teresa Mucha oraz p. Joanna Gajda.
Wszystkim uczestnikom jeszcze raz gratulujemy!!!