MASZ ZAWÓD, MASZ PRACĘ, MASZ PIENIĄDZE !
POMOGLIŚMY ZDOBYĆ CIEKAWY ZAWÓD
JUŻ WIELU UCZNIOM
PRZYJDŹ – POMOŻEMY I TOBIE!
NASZ ABSOLWENT
posiada maturę i tytuł technika,
to dobrze wykształcony fachowiec, przygotowany do dalszej nauki, umiejący
znaleźć się na rynku pracy w kraju i zagranicą.
Dyplom potwierdzający kwalifikację w zawodzie uznawany jest we wszystkich
krajach Unii Europejskiej.
JESTEŚMY SZKOŁĄ
z pasją, przyjazną uczniom i rodzicom, rozwijającą samodzielność, przedsiębiorczość i pozytywne myślenie.
ZAPRASZAMY DO KONTYNUOWANIA NAUKI W SZKOLE KSZTAŁCĄCEJ W ZAWODZIE:
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
- Sporządzanie potraw i napojów – Uczniowie nabywają wiedzę niezbędną do prawidłowego przechowywania żywności, stosują receptury gastronomiczne, sporządzają potrawy i napoje, używają odpowiedniego sprzętu podczas procesu produkcji gastronomicznej, dobierają zastawę stołową do ekspedycji potraw i napojów, dekorują i wydają sporządzone posiłki.
- Organizacja żywienia i usług gastronomicznych – Uczniowie układają jadłospisy, obliczają wartość energetyczną i odżywczą posiłków, oceniają wpływ składników pokarmowych na funkcjonowanie organizmu człowieka. Opracowują karty menu, sporządzają kalkulację cenową potraw. Przygotowują ofertę usług gastronomicznych, prowadzą ich promocję i sprzedaż oraz rozliczenie.
To zawód dla osób:
- ubiących przygotowywać posiłki,
- odpowiedzialnych,
- poszukujących nowych rozwiązań kulinarnych,
- lubiących eksperymentować,
- potrafiących działać w stresie,
- nawiązujących dobre relacje z ludźmi,
- lubiących działania organizacyjne.
Szkoła kształtuje umiejętności związane z przygotowaniem potraw oraz planowaniem
i organizacją żywienia. Umiejętności te są bardzo przydatne w zakładach żywienia zbiorowego (przedszkola, szkoły, szpitale, itp.), restauracjach, barach, jak również w żywieniu rodziny
{gallery}2015/zawody/gastronom{/gallery}
{gallery}2015/zawody/kucharz{/gallery}