W dniu 17 grudnia 2021 roku w Zespole Szkół Nr 1 w Miechowie, w budynku przy ulicy Sobieskiego odbył się konkurs gastronomiczny „Potrawy wigilijne na świątecznym stole”.
Konkurs ten jest organizowany od wielu lat i ma na celu propagowanie tradycji i wartości świątecznych oraz eksponowanie umiejętności i efektów pracy kulinarnej młodzieży. Zespoły dwuosobowe przygotowywały potrawy świąteczne:
- kulebiak z kapustą i pieczarkami;
- barszcz czerwony na zakwasie z uszkami;
- krokiety z kapustą i suszonymi grzybami;
- pierogi z kapustą i grzybami oraz barszcz czerwony z pieczonych buraków.
Uczniowie wykazali się dużym zaangażowaniem i umiejętnościami. Jury przyznało I miejsca w kategorii:
- potrawa wigilijna – uczniom klasy 3sp: Paulinie Bijak i Jakubowi Migasowi za przygotowanie pierogów z kapustą i grzybami oraz barszczu czerwonego z pieczonych buraków.
- dekoracja stołu wigilijnego – uczniom klasy 3hs: Alicji Krochmal i Gabrieli Żmudzie.
Ze względu na bardzo wyrównany poziom, pozostałym uczestnikom jury przyznało wyróżnienia.
W tym dniu klasy kształcące się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych włączyły się do corocznej akcji „Razem na Święta”. Młodzież obdarowała wytworami swojej pracy potrzebujących, dając im radość i namiastkę Świąt.
Przedsięwzięcie przygotowane zostało przez panie Teresę Muchę i Joannę Gajdę – uczące w szkole przedmiotów zawodowych z zakresu żywienia i usług gastronomicznych.