DSC04848

DSC04848

MASZ ZAWÓD, MASZ PRACĘ, MASZ PIENIĄDZE !

POMOGLIŚMY ZDOBYĆ CIEKAWY ZAWÓD
JUŻ WIELU UCZNIOM
PRZYJDŹ – POMOŻEMY I TOBIE!
 

NASZ ABSOLWENT

posiada maturę i tytuł technika,
to dobrze wykształcony fachowiec, przygotowany do dalszej nauki, umiejący

znaleźć się na rynku pracy w kraju i zagranicą. 

Dyplom potwierdzający kwalifikację w zawodzie uznawany jest we wszystkich
krajach Unii Europejskiej.

 

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH 

Jeżeli jesteś osobą przedsiębiorczą i w przyszłości chcesz pracować w branży usługowo-gastronomicznej – ten zawód jest dla Ciebie !

           zywienie4  zywienie5

2528

2
Kształcenie w szkole odbywa się w ramach dwóch kwalifikacji:

  • Sporządzanie potraw i napojów – Uczniowie nabywają wiedzę niezbędną do prawidłowego przechowywania żywności, stosują receptury gastronomiczne, sporządzają potrawy i napoje, używają odpowiedniego sprzętu podczas procesu produkcji gastronomicznej, dobierają zastawę stołową do ekspedycji potraw i napojów, dekorują i wydają sporządzone posiłki.
  • Organizacja żywienia i usług gastronomicznych – Uczniowie układają jadłospisy, obliczają wartość energetyczną i odżywczą posiłków, oceniają wpływ składników pokarmowych na funkcjonowanie organizmu człowieka. Opracowują karty menu, sporządzają kalkulację cenową potraw. Przygotowują ofertę usług gastronomicznych, prowadzą ich promocję i sprzedaż oraz rozliczenie.


 {gallery}2015/zawody/gastronom{/gallery}
Perspektywy zawodowe – praca: 

  • Po ukończeniu szkoły możesz podejmować pracę w we wszystkich rodzajach podmiotów gospodarczych zajmujących się działalnością gastronomiczną:

  • hotelach,
  • restauracjach,
  • pubach,
  • kawiarniach,
  • snack- barach,
  • pensjonatach, domach wczasowych,
  • szpitalach, sanatoriach,
  • przedszkolach itd.

    Technik żywienia i usług gastronomicznych przygotowany będzie również do prowadzenia własnej firmy np. restauracji czy firmy cateringowej.