MASZ ZAWÓD, MASZ PRACĘ, MASZ PIENIĄDZE !

POMOGLIŚMY ZDOBYĆ CIEKAWY ZAWÓD
JUŻ WIELU UCZNIOM
PRZYJDŹ – POMOŻEMY I TOBIE!
 

NASZ ABSOLWENT

posiada maturę i tytuł technika,
to dobrze wykształcony fachowiec, przygotowany do dalszej nauki, umiejący

znaleźć się na rynku pracy w kraju i zagranicą. 

Dyplom potwierdzający kwalifikację w zawodzie uznawany jest we wszystkich 
krajach Unii Europejskiej.

JESTEŚMY SZKOŁĄ

z pasją, przyjazną uczniom i rodzicom, rozwijającą samodzielność, przedsiębiorczość i pozytywne myślenie.
 

ZAPRASZAMY DO KONTYNUOWANIA NAUKI W SZKOLE KSZTAŁCĄCEJ W ZAWODZIE:

 TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

Jeżeli jesteś osobą przedsiębiorczą i w przyszłości chcesz pracować w branży usługowo-gastronomicznej – ten zawód jest dla Ciebie !


28
25
Kształcenie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych odbywa się w ramach dwóch kwalifikacji:

  • Sporządzanie potraw i napojów – Uczniowie nabywają wiedzę niezbędną do prawidłowego przechowywania żywności, stosują receptury gastronomiczne, sporządzają potrawy i napoje, używają odpowiedniego sprzętu podczas procesu produkcji gastronomicznej, dobierają zastawę stołową do ekspedycji potraw i napojów, dekorują i wydają sporządzone posiłki.
  • Organizacja żywienia i usług gastronomicznych Uczniowie układają jadłospisy, obliczają wartość energetyczną i odżywczą posiłków, oceniają wpływ składników pokarmowych na funkcjonowanie organizmu człowieka. Opracowują karty menu, sporządzają kalkulację cenową potraw. Przygotowują ofertę usług gastronomicznych, prowadzą ich promocję i sprzedaż oraz rozliczenie.

 

To zawód dla osób:

  • ubiących przygotowywać posiłki,
  • odpowiedzialnych,
  • poszukujących nowych rozwiązań kulinarnych,
  • lubiących eksperymentować,
  • potrafiących działać w stresie,
  • nawiązujących dobre relacje z ludźmi,
  • lubiących działania organizacyjne.

 

 

Szkoła kształtuje umiejętności związane z przygotowaniem potraw oraz planowaniem
i organizacją żywienia. Umiejętności te są bardzo przydatne w zakładach żywienia zbiorowego (przedszkola, szkoły, szpitale, itp.), restauracjach, barach, jak również w żywieniu rodziny

 

{gallery}2015/zawody/gastronom{/gallery}
{gallery}2015/zawody/kucharz{/gallery}