17 grudnia 2025 r. w naszej szkole, jak co roku, odbył się tradycyjny konkurs gastronomiczny „Przy wigilijnym stole”, w którym udział wzięli uczniowie kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych (specjalność: dietetyka).
Celem wydarzenia było kultywowanie tradycji świątecznych oraz zaprezentowanie umiejętności kulinarnych i estetycznych uczniów. Do rywalizacji przystąpiło 8 dwuosobowych zespołów, które konkurowały w kategoriach potrawy wigilijnej oraz dekoracji stołu.
Uczniowie zachwycili jury tradycyjnymi daniami wzbogaconymi nutą nowoczesności, udowadniając, że młodzi kucharze potrafią twórczo łączyć klasykę z nowymi trendami kulinarnymi. Na stołach pojawiły się m.in.:
– barszcz czerwony czysty, krokiety z pieczarkami i żółtym serem,-
– zupa krem z buraków, pierogi pieczone z kapustą i grzybami,
– barszcz czerwony czysty, pierogi pieczone z batatem i soczewicą,
– barszcz czerwony, krokiety ziemniaczane oraz cynamonki.
Ze względu na bardzo wysoki i wyrównany poziom konkursu, jury przyznało:
I miejsce – potrawa wigilijna: Kinga Sieradzka i Paulina Chmiel (kl. 3S) – zupa krem z buraków oraz pierogi pieczone z kapustą i grzybami
I miejsce – dekoracja stołu wigilijnego: Klaudia Gibek i Daria Kliushnyk (kl. 2S)
Pozostałe zespoły otrzymały wyróżnienia. Konkurs był również doskonałą okazją do integracji i budowania pozytywnych relacji. Świątecznej rywalizacji towarzyszyła degustacja potraw oraz wspólne kolędowanie, które stworzyły wyjątkową, bożonarodzeniową atmosferę.
Nagrody i dyplomy wręczyła Dyrekcja Szkoły, a konkurs przygotowały panie: Teresa Mucha, Joanna Gajda oraz Aleksandra Markiewicz.
Gratulujemy wszystkim uczestnikom i życzymy Wesołych Świąt!



















